Bridal Shower, Bachelor Party, Hen Do… avui ens n’anem de casament!

El món de les festes sembla inesgotable. Sempre es troben nous motius per celebrar (i, desenganyem-nos, per gastar). L’altre dia, traduint, em vaig trobar amb un tipus de festa que cada cop és més habitual, provinent com moltes altres dels Estats Units: la Bridal Shower. I ja que estem en plena època de casaments, m’he aventurat a entrar al misteriós món de les festes precasament del món anglosaxó.

Els comiats de solter

Quan parlem dels comiats de solter, hi ha una diferència entre l’anglès de totes dues bandes de l’oceà. Als Estats units parlem de Bachelor Party (per a homes) i Bachelorette Party (per a dones),  que vindria a ser “festa de solter/a”, literalment. Els britànics, més graciosos, van decidir anomenar Stag Party o Stag Do (festa del cérvol) a la festa masculina i hag doHen Party o Hen Do (festa de la gallina) a la femenina.

Afortunadament, les coses avancen, i el fet d’anar a celebrar que et cases (perquè el concepte comiat de solter, literalment, avui dia és més aviat ridícul) només amb les persones del teu mateix sexe ha quedat obsolet. És per això que al Regne Unit ja fa uns quants anys que els comiats de solter es diuen Hag do o Stem do (barreja entre hen i stag). En anglès americà, parlem de les Co-ed bash o Co-ed Bachelor/Bachelorette Party, amb el mateix significat, tot i que crec que s’estila menys.

Les Showers

Fa anys, quan sortir de festa boja era cosa d’homes, als Estats Units es van popularitzar les Bridal Showers (tot i que el seu origen és força més antic i prové de quan les núvies, en alguns països europeus, no tenien dot per part dels pares i les amigues feien una festa per a aconseguir-la). Les bridal showefestes de núvia no són més que una festa cuqui amb molts dolços i decoració amb una mateixa gamma de color (tan femenina com sigui possible) on dones de totes les edats fent regals a la núvia: perfums, llenceria, joies, etc. Amb els anys, les dones van començar a voler tenir els seus comiats de soltera com els homes (maleïdes dones!), sense deixar de banda les festes de núvia, que els permeten convidar a dones que, segons elles, per edat no encaixarien amb un comiat de soltera. I els homes van voler pujar al carro d’aquestes showers, però com que tot plegat ho trobaven massa femení, es van inventar els Groom Roasts, que és, literalment, un rostit del nuvi, però que més aviat traduiria com a festa del nuvi o àpat del nuvi.

De nou, ens trobem amb gent (els pesats) que volen deixar enrere les diferències de gènere i fer festes comunes, així que surt el concepte Wedding shower, o festa precasament, una festa d’homes i dones on els futurs convidats del casament donen els regals als nuvis.

Totes aquestes tradicions són essencialment americanes, tot i que les veiem cada cop més per Europa. És que són molt instagramables!

El sopar d’assaig

En realitat això és una traducció literal del nom de la festa, Rehearsal Dinner. És força típic a les pel·lícules i segur que n’heu vist en alguna ocasió. Es tracta d’aquell esdeveniment en què la família i amics més propers als nuvis fan un sopar (o dinar, tot i que no tan habitual). La idea és fer un assaig dels rols de cada persona, però amb el temps s’ha convertit en una celebració en petit comitè del casament amb les persones que més relació tenen amb els nuvis. També és habitual en alguns casos convidar-hi a la gent que han vingut de molt lluny, ja que aquesta festa se sol celebrar el dia abans del casament.

I vosaltres, sou de celebrar qualsevol cosa o preferiu fer-ho només en moments de necessitat extrema?

Comparteix:
error

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *