Per què no aprenc anglès?

Existeixen, bàsicament, tres perfils d’alumnes: els qui estudien anglès per obligació, els qui volen arribar a un objectiu a curt termini (en general, algun títol) i els qui volen aprendre l¡idioma per mantenir-lo (per la feina, per viatges, per plaer…). Deixaré de banda els dos primers grups i em centraré en aquest últim, que és en el que em trobo més vegades amb la pregunta “Teacher, i per què no aprenc anglès?”. Aquest article va dirigit també a aquells que estudien qualsevol altre idioma; parlo de l’anglès perquè és l’idioma estranger que ensenyo i que més adeptes té.

Primer moment clau: estabilització.

L’aprenentatge d’un idioma (en realitat, qualsevol aprenentatge) és irregular. Al començament, la motivació és màxima, ja que passem de no saber res a saber alguna cosa i, és clar, en comparació sembla que el canvi és enorme. Això fa que vulguem aprendre més i seguim motivats durant un temps. Aquí arriba el primer entrebanc. L’acostumo a ubicar al nivell B2. És quan l’aprenentatge deixa de ser tan vertiginós per estabilitzar-se. Aprenem menys noves coses perquè necessitem interioritzar tot el que hem après fins ara; diguem que més o menys ens sabem la teoria bàsica però no la sabem aplicar. També hi ha un altre factor clau, les “parauletes aquestes que surten per tot arreu” (i.e. preposicions, conjuncions, determinants, adverbis, etc.); els alumnes les solen confondre i, com que a més algunes no tenen traducció estricta, es perden, ja que el seu aprenentatge en aquest nivell encara passa per la traducció.

Aquí comença l’avorriment i la sensació de no estar aprenent coses noves. Independentment de com de motivador sigui el professor (que és important, és clar), tots més o menys passem per aquest entrebanc. Alguns deixen l’idioma en aquest punt.

Segon moment clau: perfeccionament.

Si aconseguiu superar el primer entrebanc, seguireu endavant fins a tenir un nivell més o menys bo de l’idioma. Podreu comunicar-vos i entendreu les persones que parlen a poc a poc o adaptant la seva conversa a un nivell no nadiu. Però seguireu sense entendre, per exemple, una pel·lícula, una cançó o les notícies. Seguiu sense poder parlar de forma fluïda de segons quins temes. I us és igual la sensació de no avançar. Molta gent es queda permanentment en aquest punt.

D’acord, però com supero els entrebancs?

En primer lloc, entenent que no sempre s’aprèn amb la mateixa intensitat. El que és primordial, que és el que sempre hauria de ser primordial, és la immersió lingüística. Però immersió lingüística no és veure una peli en versió original a la setmana ni anar a un grup de conversa dues vegades al mes, és portar l’idioma al màxim de punts de la teva vida: tots els dispositius i aplicacions en anglès, la tele sempre que es pugui en anglès (ni que sigui amb subtítols en espanyol, però el so en anglès), música en anglès, notícies en anglès, llibres en anglès, amics amb qui parlar en anglès. Tot. A totes hores. No et reservis “l’hora de l’anglès”, fes-ho sempre que puguis.

En aquest punt, alguns dels meus alumnes em repliquen amb un “però és que no entenc res, és que no puc llegir els subtítols i mirar la pel·lícula, no entenc els articles i m’estic una hora per llegir quatre línies, no m’expresso bé i per explicar una història m’hi estic la vida…”. És cert: al principi és un pal, tots tenim molta feina sempre i anem amb presses la major part del temps. Però us asseguro que si aconseguiu fer-ho durant uns dies seguits, veureu com no resulta tan difícil. El problema és la manca d’hàbit. O no acabem morts i sentint-nos una mica inútils els primers dies de gimnàs? Doncs això és el mateix. Si no comencem segur que no millorem.

 

Alguns consells per a la immersió.

  • Anar a classes d’anglès (només a classes d’anglès) no aprendreu anglès amb un nivell alt. Quantes hores dediques a les classes? Dues a la setmana? Tres? Quatre? No n’hi ha prou. Hauríem de dedicar cada dia unes hores a l’idioma si realment volem sentir el canvi.
  • Has de crear una NECESSITAT d’aprendre. Busca l’enllaç entre la teva passió i l’anglès. L’anglès és un idioma molt estès i difícilment no trobis alguna cosa que no estigui en anglès. Macramé, cotxes, art, nines de porcellana, sèries d’animació, còmics. Segur que trobes la teva cosa.
  • No tens temps? Segur que sí. Dediquem moltes hores mortes al mòbil, que és un bon aliat per aprendre idiomes (apps, xarxes socials per a aprendre idiomes, amics amb qui practicar, vídeos de youtube, podcasts…). Una altra opció és la ràdio, mentre passeges o vas amb cotxe (avui dia molts cotxes tenen la possibilitat de connectar l’àudio del mòbil amb bluetooth i així poder escoltar qualsevol ràdio del món al cotxe).
  • No et desesperis. Segur que tindràs moments de desmotivació. Busca algú que et doni suport, que estigui en la mateixa situació, per a poder-vos ajudar quan un dels dos no en tingui ganes.
Comparteix:

2 thoughts on “Per què no aprenc anglès?

  1. Magnifico artículo, ha descrito mi situación a la perfección, ahora entiendo mejor lo que me esta pasando, estudio 3o de ingles en una eoi, he repetido tres veces y parece que cada año se menos, gracias por tu clara explicación,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *