On estan les paperetes? No, si us plau!

Si, com jo, passeu llargues temporades sense estar al dia de l’actualitat, potser us heu perdut la cançó de moda dels darrers dies: On estan les paperetes? Si viviu mitjanament connectats, ja en deveu estar fins al monyo, fins al nassos o fins als genitals (aquí he estat políticament correcta, eh?). Però bé, anem per feina: malauradament, tinc les orelles que m’exploten ja perquè la cançoneta resulta que és gramaticalment incorrecta.

Incorrecta? Per què?

L’ús dels verbs ser i estar en català tradicionalment està molt ben definit. Però, com (quasi) sempre, la interferència del castellà fa que cada cop es perdi més aquesta diferència. Per expressar la ubicació d’una cosa o persona en un lloc de forma temporal, en català s’empra el verb ser, i no el verb estar. Per tant, no hauríem de dir “On estan les paperetes?”, sinó que hauríem de dir “On són les paperetes?” (i sí, llavors hi falta una síl·laba i la cançó ja no queda bé). Així mateix, quan truqueu a algú li heu de preguntar “On ets?” i no “*On estàs?” o contestar “Soc al calabós” i no “*Estic al calabós” (si em contestes la segona opció, t’hi floriràs, al calabós, xato).

Per altra banda, si parlem d’ubicació però en un sentit llarg, per expressar el lloc on es viu o es treballa o per la convivència amb algú, es fa servir el verb ESTAR. Així que si truqueu al vostre col·lega i us diu “estic a la uni”, feliciteu-lo per la feina nova.

Altres problemes amb el ser i l’estar.

  • És brut / està brut (i qualsevol altre adjectiu que acompanyi objectes o inanimats)

Tradicionalment, només la primera opció era correcta. Segons la Nova Gramàtica, totes dues ho són (una llàstima).

  • És viu / està viu (mort, solter, casat, jubilat, divorciat).

De nou, tradicionalment només s’acceptava el verb ser però la Nova Gramàtica diu que benvinguts els canvis, tot i que alguns casos presenten una diferència en el significat. No és el mateix ser solter que estar-ho, però suposo que sí que és el mateix ser mort que estar-ho (espero).

Així que ja sabeu com utilitzar els verbs ser i estar de forma correcta, no teniu excusa. Per cert, algú sap on són les paperetes? És per un amic.

Comparteix:
error

2 thoughts on “On estan les paperetes? No, si us plau!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *