Recomanacions de llibres per a l’estiu

Arriba l’estiu i vaig rebent missatges d’amics i coneguts que em demanen recomanacions de lectura. Així que he pensat que a les portes de l’estació que molta gent aprofita per posar-se al dia de lectura podia fer un post sobre recomanacions de llibres per a l’estiu. Avís: són tot novel·les.  N’he intentat posar de diferents estils.

Si us agraden els thrillers de no respirar: Vestit de núvia, de Pierre Lemaitre. 

vestido de novia

 

Traducció castellana de María Teresa Gallego Urrutia i Amaya García Gallego.

Sinopsi: Una noia s’adona que comença a perdre el cap; primer s’oblida d’algunes coses, després comencen petits furts que no recorda haver fet, aleshores comencen els morts.

El millor: la trama enganxa molt i està redactat de tal manera que fàcilment et fas partícip del patiment de la protagonista.

Per què l’he de llegir? Perquè passa volant i és un llibre sorprenent.

 

 

 

Si us agraden els embolics familiars i relacions tempestuoses: Cims borrascosos, d’Emilie Brontë

Versió original.cims borrascosos

Sinopsi: Em costa explicar exactament de què va, perquè va de moltes coses. Són les històries d’una família plena de venjances, relacions complicades i persones amb caràcters forts i dispars. Hi ha amor (passional, violent, boig), hi ha odis, hi ha morts, hi ha tensions irresolubles i generacions condemnades als malentesos que van provocar els seus avantpassats.

El millor: com l’autora va donar vida als personatges. Estan molt ben definits, acabes vivint-los com si els coneguessis de tota la vida.

Per què l’he de llegir? Confesso que l’he llegit 3 vegades com a mínim, que he vist totes les versions cinematogràfiques que se n’han fet i que, fins i tot, en vaig fer un treball per a la carrera. Per mi, és un llibre de lectura obligatòria per a tot amant de la literatura. Una obra mestra de la caracterització.

 

Si us agraden les històries de la vida: L’amiga genial, d’Elena Ferrante.

l'amiga genialTraducció al català de Marta Hernández Pibernat (La Campana).

Sinopsi: Teralogia. Els llibres narren la vida de dues amigues, l’Helena i la Lina, a la Nàpols dels anys 50. Cada llibre és una etapa de la seva vida. Parla sobre les relacions entre persones, sobretot entre figures femenines, i la complexitat de les amistats de per vida, a més de la vida a un barri pobre al llarg de la segona meitat del segle XX.

El millor: L’estil de l’autora (per cert, és un pseudònim). No hi han històries fantasioses o terriblement originals, però són històries tan reals, tan vives, que no pots evitar emocionar-te, enganxar-t’hi, voler saber més de la vida d’aquestes dues amigues. Personalment, el millor llibre de la tetralogia és el segon.

Per què l’he de llegir? Perquè emociona, perquè et fa reviure coses que no has viscut, perquè està molt ben escrit, perquè enganxa.

 

Si us agraden les reflexions morals en forma novel·la: El senyor de les mosques, de Wiliam Golding.

Traducció al català de Manuel de Pedrolo.senyor mosques

Sinopsi: Un avió ple d’estudiants s’estavella contra una illa deserta. Els nens que sobreviuen s’han d’adaptar al medi i sobreviure com poden. El llibre parla de les relacions humanes, de com aquest grup de nens creen una societat partint de zero, dels rols que agafa cadascú, de les jerarquies.

El millor: les reflexions  intrínseques en la novel·la, sobre la societat i la humanitat.

Per què l’he de llegir? Perquè de tant en tant val la pena reflexionar una mica.

 

 

 

Si vau acabar decebuts amb Lost: Farishta, de Marc Pastor.

Sinopsi: La Farishta és una òrfena afganesa adoptada per una parella russa que també mor. Als 18 anys li sorgeix una oportunitat de feina en unes illes paradisíaques russes al vell mig del no-res, on ha de cuidar d’un grup reduït de famílies d’alt nivell. Sembla la feina de la seva vida, però un seguit d’esdeveniments faran que la feina idíl·lica es converteixi en un seguit d’interrogants impossibles. Qui hi ha darrere del complex? Què hi fan les famílies allà, exactament? Va ser casualitat que l’escollissin a ella per a la feina?

El millor: la tensió constant del llibre. La forma de redactar a què ja ens ha acostumat en Marc Pastor, que fa que no puguis deixar de llegir en cap moment.

Per què l’he de llegir? Perquè és una ciència ficció que entra bé. Perquè és un llibre d’aventures al més pur estil de Lost però amb un final i una trama molt més ben resolts.

 

Si us agraden les històries rocambolesques que fan somriure: L’analfabeta que va salvar un país, de Jonas Jonasson

Traducció al català de Lluís Solanes i Imma Falcó. 

Sinopsi: Una òrfena analfabeta del Soweto que treballa netejant latrines acaba vivint un seguit d’aventures completament surrealistes a l’altra punta de món, amb una bomba atòmica com a eix vertebrador.

El millor: La imaginació de l’autor per enllaçar històries i personatges històrics totalment dispars.

Per què l’he de llegir? Perquè és molt millor (en la meva humil opinió) que el seu predecessor, l’Avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. L’estil és similar però a mi em van agradar més les històries d’aquest segon llibre. És distret, et fa somriure i fer volar la imaginació.

 

Si us agraden les novel·les faciletes i de no pensar gaire: La saga de los longevos, d’Eva García Sáenz.

saga longevos

 

Sinopsi: Trilogia. Una família d’arqueòlegs té una mutació genètica que els permet viure durant milers d’anys. El pare, director d’un museu de Santander, té més de 10.000 anys. Quan l’Adriana arriba al museu i comença a descobrir la història d’aquesta família, la cosa s’enreda.

El millor: és una novel·la fàcil, d’estil senzill i personatges correctes. Té tots els trets típics i tòpics d’una novel·la “d’estiu”; no se’n pot esperar gran cosa però passa bé, enganxa força i és entretinguda.

Per què l’he de llegir? Per desconnectar.

 

 

 

La meva llista.

I fins aquí les meves recomanacions de llibres per a l’estiu. Per la meva banda, tinc una llista de llibres per a llegir que no crec que pugui acabar (si en llegeixo 3 em donaré per satisfeta).

Et donaré tot això, de Dolores Redondo

Patria, de Fernando Aramburu

The Paper Menagerie and Other Stories, de Ken Liu

The secret life of bees, de Sue Monk Kidd

Little Women, de Louisa May Alcott

Com es bull una granota i altres relats, d’Òscar Andreu

 

I vosaltres, quins llibres recomaneu?

 

 

 

 

Comparteix:
error

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *