Xílings, corones i l’enrevessat món de la moneda britànica

Fa no gaire vaig haver de traduir un text d’anglès britànic en què dos personatges parlaven de diners. Un deia a l’altre que li havia de pagar 5 xílings i el primer li donava una moneda d’una corona. Vaig recordar que el sistema monetari al Regne Unit havia estat força complicat fins l’any 71, en què van decidir canviar-ho al sistema decimal (aviat entendreu per què).

Abans d’entrar en matèria, sabeu d’on ve el nom “lliura esterlina” (en la seva versió original Pound sterling)? No hi acaba d’haver consens sobre aquest tema, però l’opció que té més adeptes és que prové de la paraula steorra + el diminutiu ling de l’anglès antic i significa petita estrella. El seu símbol (£) és una L, per la traducció llatina de pound: libra.

Però bé, anem a fer matemàtiques. Resulta que fins fa uns quants anys, la lliura es dividia en 20 xílings (shilings en anglès, chelines en castellà). És estrany, però mira, farem els ulls grossos. Un xíling es dividia en penics (i aquí comença la diversió), concretament es dividia en 12 penics. És a dir, que una lliura tenia 240 penics (els penics són els pence en anglès).

Per acabar-ho d’arrodonir, tenim les corones (crowns), que cadascuna es divideix en 5 xílings. I una guinea, que equival a 21 xílings (és a dir, 1 lliura + 1 xíling, quantitat molt útil).

Com podeu comprovar, el sistema monetari del Regne Unit era força complicat. Per això, l’any 1971 van decidir canviar-lo i la lliura va passar a dividir-se en 100 penics. Encara sort.

traduccio economia
Jo el primer cop que em van explicar el funcionament de l’antic sistema monetari britànic

 

Comparteix:

2 thoughts on “Xílings, corones i l’enrevessat món de la moneda britànica

  1. No tant llunyà del sistema català de l’edat mitjana. Amb lliures, sous, diners, etc. era en base 12. Molts sistemes monetaris ho eren fins a la conversió a decimal a finals del XIX.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *